Cea mai nouă consecință a încălzirii globale, cresc prețurile la alimente: cum ne afectează seceta, inundațiile și înghețul
Costul vieții va exploda în următoarea perioadă, din cauza secetei, a inundațiilor și înghețului, consecințe ale încălzirii globale și schimbărilor climatice din fiecare colț al mapamondului.
În contextul în care vremea a devenit mai imprevizibilă ca niciodată și cât se poate de extremă, era doar o chestiune de timp până când să se reflecte într-o creștere a prețului la alimente. Din păcate, conform datelor agregate de Bloomberg, se află deja aproape de recordul înregistrat în ultimul deceniu.
Ca exemple, publicația a atras atenția asupra celui mai grav îngheț din Brazilia ultimelor decenii. Fenomenul climatic extrem s-a reflectat într-o lovitură mortală pentru tinerii copaci de cafea din cel mai mare cultivator din lume. În celălalt colț al planetei, inundaţiile din regiunea specializată în creşterea porcilor din China au afectat fermele şi au sporit ameninţările cu boli ale animalelor. Căldura arzătoare şi seceta au uscat culturile de pe ambele părţi ale frontierei SUA-Canada.
Nu în ultimul rând, în Europa, ploile torențiale au generat riscuri importante la adresa majorității culturilor. Cerealele riscă să fie afectate de boli fungice, în timp ce tractoarele au ajuns să fie blocate în câmpurile îmbibate cu apă.
Nota de plată a încălzirii globale: au crescut prețurile la alimente
În ultima săptămână, prețul cafelei a crescut cu 17%, depășind pragul de 4 dolari pentru prima dată din 2014 și până în prezent. Această realitate a fost o consecință directă a înghețului recent din Brazilia. Aceeași țară se confruntă acum cu un val de secetă ce a epuizat rezervele pentru irigații.
Seria de nenorociri din ultimii ani subliniază ceea ce oamenii de ştiinţă preconizează demult. Schimbările climatice şi volatilitatea meteorologică asociată vor face din ce în ce mai dificilă producerea de hrană suficientă pentru întreaga lume, cele mai sărace naţiuni înregistrând de obicei cea mai grea lovitură. Nu de puține ori, după limitarea accesului facil la alimente, urmează tulburări sociale şi politice.
Ca referință, indicele preţurilor la alimente al FAO, organizația din cadrul ONU responsabilă de alimentație și agricultură, a crescut în fiecare lună din ultimul an până la pragul de 124,6 puncte. Față de aceeași perioadă a anului trecut, discutăm de o creștere de 34%. Indicele a fost inventat pentru a asocia o valoare numerică precisă prețurilor internaționale aferente unui coș de produs alimentare.
„Nicio altă industrie nu este mai la mila soarelui, a ploii şi a căldurii decât agricultura, unde schimbările vremii pot răsturna norocul unui fermier peste noapte. Este, de asemenea, o industrie care a devenit extrem de globalizată şi concentrată, atfel încât un eveniment meteorologic extrem într-un singur loc îşi va transmite undele în toată lumea.”, transmit analiştii.